mielan92: Komentarz zedytowany przez usera dnia 10.02.2019 19:34Przeszperajcie pubmed / ebsco / google scholar albo po prostu przeczytajcie kilka publikacji autorytetów żywieniowych - na przykład Lorena Cordaina.
Badania antropologiczne jednoznacznie wykazały, że wpływ spożywania mięsa wpłynął na ewolucję homo sapiens (rozwój mózgu i takie tam) i to, że właśnie nasi przodkowie pięli się w ewolucyjnej drabince zostawiając w tyle innych przedstawicieli rodziny hominidów (goryle/szympansy/orangutany).
Jasne, że nie ma co porównywać jakości mięsa z przeszłości i teraźniejszości.
Zobaczcie od ilu ledwie pokoleń człowiek zaczął głównie opierać się na prowadzeniu roli co całkowicie zrewolucjonizowało dietę.
Ale nie wariujmy.
A już tak zupełnie na deser towarzyszu @rasputin zobacz sobie od kiedy zaczęto diagnozować i odnotowywać "problemy z otyłością, choroby wieńcowe " - właśnie od całkowitego wyhamowania procesów koczownictwa i łowiectwa zbieractwa.
Wtedy to właśnie ludzie zmniejszyli podaż mięsa kosztem produktów mącznych i zbożowych.
Dlatego proponuję zajrzeć w źródła, a nie siać herezji wyssanych z internetów czy tam innych tvnów.